Chleb pytlowy

0 (0 ocen)

Przepyszny chleb żytni na zakwasie. Długo wilgotny, mięsisty, z dodatkiem słonecznika, nie jest ciężki.

Składniki:



  • Zaczyn:
    75 g zakwasu żytniego
    250 g mąki żytniej typ 720
    200 g wody
    Ciasto właściwe:
    220 g wody
    250 g mąki żytniej typ 720
    75 g mąki pszennej typ 650
    2 łyżki słonecznika
    1 łyżeczka soli

Chleb pytlowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem nastawić zaczyn. Zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać na gęstą masę. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc.

    Na drugi dzień rano do misy robota wsypać obie mąki, sól i słonecznik.

    Wlać wodę i dodać cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić przykryte ściereczką na 2 godziny.

    Następnie ciasto przełożyć do keksówki (25cm), wyrównać, obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny.

    Gdy ciasto wyrośnie, można je naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 20 minut.

    Chleb wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy