Chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chleb jest bardzo lekki i puszysty idealny do osób na diecie

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag mąki orkiszowej
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki brązowego cukru
    25 g świeżych drożdży
    300 ml letniej wody
    1,5 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy ciepłą wodę dodajemy drożdże i cukier - mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Do zaczynu od razu dodajemy mąkę, sól i olej. Składniki mieszamy do momentu uzyskania elastycznego ciasta ok 10-15 minut. Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Pieczemy ok. 40 minut w 180 C. Studzimy na kratce. Smacznego!!!

Komentarze

Podobne przepisy