Chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 9 godz.

Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnkami to dla mnie prawdziwy chleb razowy. Jest nie tylko pełen ziaren, ale też jak taki prawdziwy wiejski chleb ciężki i wilgotny,a do tego niesie ze sobą ogrom pożytecznego błonnika

  • 9 godz.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
    2 szklanki wody
    1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych)
    1/3 szklanki otrąb
    1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego
    2 łyżeczki pestek dyni
    2 łyżeczki pestek słonecznika
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    zakwas pszenny (około 1 szklanki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką lub otrębami. (formą z ciastem dobrze jest postukać o podłogę, aby pozbyć się powietrza z dna formy). Ciasto z wierzchu posypujemy otrębami i odstawiamy na co najmniej 8 godzin do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką.
    Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 50 minut

Porady

zakwas pszenny: Metoda przygotowania zakwasu pszennego jest prawie identyczna jak zakwasu żytniego ( dzień I 50 g mąki pszennej mieszamy w słoiku z 50 ml przegotowanej wody (może być też mineralna) Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Możemy zwiększyć ilość mąki i wody do np. 100 g i 100 ml,ważne żeby stosunek wody i mąki był 1:1 Dni II do V Powtarzamy dokarmianie zakwasu taka sama ilością mąki i wody Jeśli zakwas zacznie "kipieć" poza słoik powstałą masę można przełożyć do drugiego słoika (nie trzeba wyrzucać ,bo zakwas można przechowywać dłużej w lodówce,a przed kolejnym użyciem tylko go dokarmiamy) W zakwasie powinny tworzyć się pęcherzyki powietrza,ale może też on opaść lub się rozwarstwić,nie jest to nic złego. Jeśli się tak stanie należy dodać trochę więcej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Orkisz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować