Chleb drożdżowy z manną

  • wyświetlono: 762 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Fantastyczny! Z bardzo chrupiącą skórką, bielutkim wnętrzem, puszysty, mięciutki. W smaku jak najlepsza kajzerka. Polecam gorąco!

Alex M

Składniki


1 szklanka wody
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
180 g kaszy manny
250 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb drożdżowy z manną

  • 1.
    Do misy robota wsypać mąkę, kaszę (najlepsza będzie błyskawiczna, bardzo drobna) oraz sól. Wymieszać.

    W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, wlać do misy, dodać olej i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i ułożyć na blasze (użyłam formy o średnicy 21cm ale i bez niej chleb się nie ‘rozleje’).

    Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce.


Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuchlebmannadrożdżowy

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba

Dodane przez: Stare Gary

Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba

Bardzo piękny w kolorze, o dosyć...

image-00bi1na

Dodane przez: Alex M

Drożdżowy chleb piwny z makiem

Puszysty chlebek na piwie, z chrupiącą...

image-0uxshul

Dodane przez: Alex M

Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami

Przepyszny chleb! Ze zmielonymi...

Chleb wieloziarnisty drożdżowy z mikrofali

Dodane przez: magda35

Chleb wieloziarnisty drożdżowy z mikrofali

Przerobiłam swój przepis na spód...

Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree

Dodane przez: anemon

Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree

Prosty do przygotowania i bardzo...

Drożdzowy chleb z makiem i mąką krupczatką

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką

Domowy chleb jest najlepszy. Pachnący...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE