Chleb amarantusowy ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chleb doskonale smakuje bez żadnych dodatków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,4 kg mąki pszennej
    0,3 kg mąki żytniej
    0,3 kg mąki z amarantusa
    3/4 szklanki otrąb pszennych
    2 łyżeczki soli
    5 łyżek słonecznika
    5 łyżek sezamu
    5 łyżek siemienia lnianego
    40 dag zakwasu
    3 szklanki letniej wody
    2,5 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/4 szklanki letniej wody

Chleb amarantusowy ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki wody zrobić zaczyn.
  • 2. Do miski wsypać składniki suche, dodać zaczyn z drożdży, zakwas i wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przełożyć do dwóch foremek keksówek, do środka włożyć kilka suszonych śliwek i ponownie dać do wyrośnięcia. Piec około 80 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy