Chili con carne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Oryginalny smak dzięki użyciu kolendry sprawia,że ta potrawa zaskakuje nasze kubki smakowe.tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej

  • 30 min

Składniki:

  • 2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    2 średnie marchewki
    2 łodygi selera
    2 czerwone papryki
    oliwa z oliwek
    1 łyżeczka proszku chili
    1 łyżeczka zmielonego kminku
    1 łyżeczka zmielonego cynamonu
    sól i pieprz(do smaku)
    1x 400g puszka ciecierzycy
    1x 400g czerwonej fasoli
    2x 400g pomidory krojone z puszki
    500g mięsa mielonego
    garść kolendry
    2 łyżki stołowe ocet balsamiczny
    400g ryżu

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój cebule, czosnek, marchewkę, seler, paprykę. W miarę duży garnek postaw na średnim ogniu. Dodaj trochę oliwy z oliwek i wszystkie pokrojone warzywa. Dodaj chili kminek, cynamon i sól z pieprzem(tak na oko, potem zawsze się doprawia), mieszaj przez ok 7 min, dodaj ciecierzyce, czerwona fasole(z puszki) i pomidory .Następnie dodaj mięso mielone, rozdrobnij w dłoniach wszystkie większe kawałki, dodaj garść kolendry, a potem ocet balsamiczny, znów dopraw sola i pieprzem, zagotuj a potem zmniejsz ogień, przykryj do polowy przykrywka do garnka i gotuj przez godzinę, mieszaj regularnie.

Porady

jeżeli nie lubisz ostrego smaku to dodaj tylko szczyptę chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy