CHILI CON CARNE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybki, syty, rozgrzewający obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • 70 dag mięsa mielonego - najlepsza wołowina
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 cebula
    50 dag pomidorów krojonych z puszki
    pól papryczki chili
    1 papryka czerwona
    ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    sól,pieprz, zioła prowansalskie
    1 łyżeczka cukru
    2 placki tortilli
    olej rzepakowy do smażenia

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, obsmażyć.
    Na patelnię wrzucić pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wszystkie
    przyprawy. Dusić razem ok 15 minut, po tym czasie dodać fasolę i
    kukurydzę z puszki oraz dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę zwykłą
    i chili.Dusić jeszcze ok 5 minut. Tortillę opiec na patelni lub nad
    palnikiem ( ładnie i szybko stanie się chrupka). Połamać na
    kawałeczki. Do miseczek wkładać porcję dania, podawać z kawałkami
    tortilli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy