Chałka cynamonowa z wypiekacza

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Słodka, miękka, puszysta chałka z chrupiącą skórką o cynamonowym aromacie.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 460g
    Mleko - 160g
    Masło - 80g
    Jajka - 2szt
    Cukier - 80g
    Drożdże suche - 8g
    Cynamon - 1 płaska łyżeczka
    Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
    Olej do nasmarowania misy

Chałka cynamonowa z wypiekacza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka cynamonowa z wypiekacza 1. Misę maszynki i mieszadło smarujemy olejem. Wkładamy składniki w następującej kolejności:
    mokre - suche - drożdże.
    Ustawiamy maszynę na program na białe lekkie pieczywo (lub słodkie). U mnie najlepiej sprawdza się program French albo Sweet.

    Resztę zrobi za nas automat.
  • Chałka cynamonowa z wypiekacza 2. Po upieczeniu chałkę wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia na kratce wyłożonej papierem śniadaniowym.

    Pieczywo jest wyjątkowo lekkie i puszyste, ale nie kruszy się.

Porady

Po ostudzeniu dobrze trzymać chałkę w zamkniętym pojemniku - będzie miękka przez kilka dni

Komentarze

Podobne przepisy