Chałka

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Od jakiegoś czasu chodziła za mną chałka.
Nie było wyjścia, musiałam zrobić.
Przy okazji zrobiłam zdjęcia żeby i Was zachęcić do upieczenia swojskiej chałki.
Taka chałka z kruszonką, to coś pysznego.
Do tego tylko masło i swojski dżem,
lub miód. Nic więcej nie trzeba.
Będziecie w raju :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g. mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    150 ml. mleka
    15 g. drożdży
    1,5 łyżki cukru (30 g )
    1 jajko
    30 g. masła
    Kruszonka:
    20 g.masła
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Chałka

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka 1. Masło roztopić i odstawić żeby przestygło.
    Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
    Po tym czasie wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i wlać roztopione masło.
    Wyrobić na gładkie ciasto. Ja zrobiłam to robotem.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Chałka 2. Kiedy ciasto podrośnie, wyłożyć je na stolnicę podsypaną mąką
    i podzielić na trzy części. Z każdej części uformować wałek.
    Moje wałki miały 30 cm. długości. Zlepić końce wałków z jednej strony
    i zapleść warkocz. Ponownie zlepić końce. Obydwa końce włożyć pod spód chałki.
  • Chałka 3. Tak przygotowaną chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Z masła mąki i cukru zagnieść kruszonkę.
    Wierzch chałki posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką.
    Gotową chałkę zostawić na około 20 minut do napuszenia.
  • Chałka 4. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 10 minut.
    Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować