Chałka cynamonowa z bakaliami

5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepis na pyszną słodką chałkę z dodatkiem mojego ulubionego cynamonu oraz bakaliami. Ja użyłam mieszanki keksowej, chałka jest pyszna i puszysta w sam raz na śniadanie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżeczki drożdży suszonych
    1/2 szklanki bakalii
    2 łyżeczki cynamonu
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    50 g masła
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Chałka cynamonowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku roztapiamy masło.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, cynamon, sól oraz jajka. Mieszając wlewamy mleko i wyrabiamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby możemy podsypać dodatkowo mąką. Gdy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki wkładamy je do natłuszczonej delikatnie olejem miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 h.
    Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto na stolnicy. Dzielimy na 3 lub 4 kawałki, rolujemy wałki ciasta i zaplatamy chałkę.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy ponownie na 30 minut.
    Po tym czasie smarujemy żółtkiem zmieszanym z 2 łyżkami wody. Pieczemy w 180 C około 50 - 60 minut, aż patyczek będzie suchy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować