Przepis na pyszną słodką chałkę z dodatkiem mojego ulubionego cynamonu oraz bakaliami. Ja użyłam mieszanki keksowej, chałka jest pyszna i puszysta w sam raz na śniadanie.
Chałka cynamonowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku roztapiamy masło.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, cynamon, sól oraz jajka. Mieszając wlewamy mleko i wyrabiamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby możemy podsypać dodatkowo mąką. Gdy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki wkładamy je do natłuszczonej delikatnie olejem miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 h.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto na stolnicy. Dzielimy na 3 lub 4 kawałki, rolujemy wałki ciasta i zaplatamy chałkę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy ponownie na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy żółtkiem zmieszanym z 2 łyżkami wody. Pieczemy w 180 C około 50 - 60 minut, aż patyczek będzie suchy.
Komentarze