Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne i łatwe w wykonaniu - czy można chcieć więcej?

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 litra mleka)
    2 łyżki mąki
    2 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 kostka Kasi

    Masa cappuccino:
    1 kawa cappuccino 110g
    2-3 śnieżki na wodę
    2 łyżki żelatyny

Cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: ubijamy całe jajka z cukrem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta cały czas ubijając. Pieczemy w 180 st do suchego patyczka (ok 15-20 minut)
  • 2. Budyń rozrobić w mleku, dodać mąkę, cukier i żółtka i zagotować cały czas mieszając. Po wystudzeniu dodać 1 kostkę Kasi i zmiksować. Gotową masę rozsmarować na biszkopcie.
  • 3. Kawę rozpuścić w półtorej szklanki wody. Po wystudzeniu dodać śnieżki i ubić mikserem. Jeśli dobrze schłodzimy kawę to powinny wystarczyć 2 śnieżki. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Żelatyna musi być wystudzona, ale nie gęsta tylko lejąca. Miksować i gotowe rozsmarować na masie budyniowej.
    Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem posypać czekoladową posypką lub kawą cappuccino.

Porady

Na biszkopt można rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych. Jeśli mamy problem z zakupieniem śnieżki na wodę to użyjmy śnieżki na mleko a kawę cappuccino rozpuśćmy w półtorej szklanki mleka zamiast wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy