Bułki śniadaniowe na drożdżach

0 (0 ocen)

Niezwykle proste w przygotowaniu, można je zrobić z dodatkiem ziół lub różnych ziaren.

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej TYP550
    200 gram mąki krupczatki
    55 gram masła
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    7 gram drożdży instant
    2 jajka
    250 ml mleka
    200 ml wody
    2 łyżki sezamu

Bułki śniadaniowe na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, wodę i mleko zagrzać w rondelku aby było bardzo ciepłe. Mąki wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Do płynu dodawać stopniowo mąkę i mieszać, dodając w międzyczasie roztrzepane jedno jajko. Dodać resztę mąki i zagnieść ciasto. Będzie lepiące. Odstawić do podwojenia objętości (ok. godzinę). Ponownie wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na ok. 15 części i uformować bułeczki o dowolnym kształcie. Pozostawić bułeczki do wyrośnięcia, kolejno posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  • 2. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy