Bułki do hamburgerów

0 (0 ocen)

Domowe hamburgery są przepyszne, zwłaszcza jeśli przygotujemy w upieczonych przez siebie bułeczkach z sezamem :)

Składniki:

  • na 15 małych bułeczek

    1 szklaka wody
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki cukru
    30g świeżych drożdży
    1 płaska łyżka soli
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    ok 600g mąki

    Dodatkowo:
    1 małe jajko
    1 łyżka mleka
    ziarna sezamu

Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, mieszamy z przegotowaną wodą i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z cukrem. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy i olej. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy przez chwilę dłonią, podsypując delikatnie mąką w razie konieczności. Wyrobione ciasto przekładamy do plastikowej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 15 części i formujemy małe, okrągłe bułeczki. Smarujemy rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, a piekarnik rozgrzewamy do temp 200st C. Bułki przed włożeniem do piekarnika lekko spłaszczamy dłonią, pieczemy ok 20 minut. Gotowe, przekładamy na kratkę i studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy