Bułeczki pszenne razowe

0 (0 ocen)

Na śniadanie nie ma nic lepszego niż świeże domowe bułeczki.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
    300 ml letniego mleka
    2 łyżeczki soli
    50 oleju
    20 g drożdży
    2 łyżeczki cukru

Bułeczki pszenne razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno składniki: mleko, olej, mąkę, sól, cukier i drożdże i wyrabiamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godzin.
    Jeżeli nie korzystamy z maszyny do pieczenia chleba, wówczas najpierw przygotowujemy zaczyn: drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżeczek letniego mleka i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy z 6 łyżek mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wszystkie składniki oprócz oleju zagniatamy i wyrabiamy ciasto, dopiero pod koniec dodajemy olej. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie, przekładamy do miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na blaszce do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • 3. Bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy