450 g mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
300 ml letniego mleka
2 łyżeczki soli
50 oleju
20 g drożdży
2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania przepisu:
Bułeczki pszenne razowe
1.
Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno składniki: mleko, olej, mąkę, sól, cukier i drożdże i wyrabiamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godzin.
Jeżeli nie korzystamy z maszyny do pieczenia chleba, wówczas najpierw przygotowujemy zaczyn: drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżeczek letniego mleka i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy z 6 łyżek mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wszystkie składniki oprócz oleju zagniatamy i wyrabiamy ciasto, dopiero pod koniec dodajemy olej. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie, przekładamy do miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.
Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na blaszce do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
3.
Bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez około 15 minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze