Biszkoptowy jabłecznik

0 (0 ocen)

łatwe i smaczne ciasto z soczystymi jabłkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    ½ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    1 kisiel cytrynowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju
    dodatkowo:
    70 dag jabłek
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
    10 dag białej czekolady

Biszkoptowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bfj7qj 1. Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę, następnie wymieszać je ze skórką cytrynową i 3 łyżkami cukru i niewielką ilością cynamonu.
    Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypywać cukier i cały czas ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy. Ubite białka delikatnie wymieszać z żółtkami, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sypkim kisielem, następnie delikatnie wmieszać ją w masę jajeczną na końcu dodać olej.
  • image-15y7oun 2. Dno tortownicy ( 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim przygotowane jabłka na jabłka wylać ciasto cytrynowe i wyrównać.
    Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 35 minut do suchego patyczka po upieczeniu wystudzić.
    Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na talerz odwracając tak, aby jabłka były na górze po wierzchu polać rozpuszczoną biała czekolada i zostawić do całkowitego zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy