Biały barszcz

0 (0 ocen)

Pyszny biały barszcz, niby taki zwykły, ale dzięki podsmażeniu warzyw na maśle klarowanym, zyskuje więcej aromatu. Polecam!

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego
    1 cebula
    mały kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    1 łodyga selera naciowego
    4 białe kiełbaski
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 szklanka zakwasu pszennego
    1 czubata łyżka chrzanu
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
    pieprz do smaku
    jajko na twardo do podania

Biały barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka o grubym dnie wrzucić masło i rozpuścić. Cebulę, por i czosnek obrać i posiekać, wrzucić na gorące masło, dodać posiekaną łodygę selera naciowego. Przesmażyć.

    Białą kiełbasę (parzoną) obrać z osłonek, pokroić w plastry, wrzucić do garnka i chwilę razem smażyć.

    Do garnka wlać wodę, dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki.

    Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę warzywną (można użyć zwykłej soli). Gotować do miękkości warzyw, czyli około 15 minut.

    Po tym czasie dodać zakwas, zagotować. Zupę doprawić chrzanem, majerankiem i pieprzem.

    Gotową zupę rozlać do miseczek, podawać z jajkiem na twardo

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy