Biało-czarna szarlotka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo prosta i szybka do wykonania. W sam raz, gdy nachodzi chęć na słodkie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 3 średnie jabłka
    ● kostka margaryny
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 szkl. mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 łyżki kakao
    ● cynamon
    ● sól

Biało-czarna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę.
  • 2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i margarynę.
  • 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  • 4. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao. Dokładnie mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach ok. 20x30 cm (lub tortownicę o średnicy ok. 25 cm). Na ciemnym cieście układamy jabłka, oprószamy cynamonem i przykrywamy jasnym ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Ciasto pieczemy ok. 50 minut.

Notka redakcyjna

PP_10-2012

Komentarze

Podobne przepisy