Biało-czarna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę.
2.Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i margarynę.
3.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
4.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao. Dokładnie mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach ok. 20x30 cm (lub tortownicę o średnicy ok. 25 cm). Na ciemnym cieście układamy jabłka, oprószamy cynamonem i przykrywamy jasnym ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Ciasto pieczemy ok. 50 minut.
Komentarze