Biało-czarna rolada na Dzień Kobiet

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybko się ją robi,problem tkwi w oczekiwaniu:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    200 g cukru
    4 jajka
    5 łyżek mąki pszennej typ 450
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    300 g kremu czekoladowe typu nutella
    400 ml śmietany 30%
    2 śmietan-fixy
    2 cukry waniliowe ( po 16 g każdy)
    1/2 czekolady mlecznej
    1/2 czekolady białej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Biało-czarna rolada na dzień kobiet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt: Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na płasko. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon (dziękuję Ewcia za wskazówkę:)). Pozostawić do ostygnięcia
  • nadzienie 2. Śmietanę delikatnie wymieszać z cukrami. Dodać zagęstniki i ubić śmietanę na sztywno. Odstawić do lodówki. Ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim krem czekoladowy. Na kremie rozsmarować 2/3 śmietany i ponownie zwinąć biszkopt. Resztę śmietany rozsmarować na wierzchu biszkopta. Obie czekolady zetrzeć na dużych oczkach ( po kolei). Bitą śmietanę posypać najpierw mleczną czekoladą a następnie biała. Pozostawić do schłodzenia (należy mocno schłodzić roladę). I to oczekiwanie jest najgorsze. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować