Bezowy mazurek bakaliowy na waflu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sposób na wykorzystanie białek z lodówki

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 6 białek
    • szczypta soli
    • 250 g brązowego cukru
    • 300 g ulubionych bakalii - posiekane orzechy włoskie, laskowe, posiekane migdały, rodzynki, suszone śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowane ananasy itp.
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 kwadratowe wafle

Bezowy mazurek bakaliowy na waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Dodać posiekane i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać.
    Masę bezową z bakaliami wyłożyć równomiernie na jeden z wafli, wyrównać. Przykryć drugim waflem. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 140ºC i piec mazurek przez około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, wyjąć i wystudzić mazurek.
    Pokroić na kwadraty i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy