Mazurek orzechowy na waflu

  • wyświetlono: 2098 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo delikatny i kruchy mazurek z dużą ilością orzechów włoskich, inny niż tradycyjne mazurki na bazie ciasta.

  • 40min

Składniki

Składniki:
1 wafel
3 jajka
1 szklanka mielonych orzechów włoskich + orzechy do dekoracji
1 cukier waniliowy
10 dag masła
1,5 szklanki cukru pudru
10 dag mąki
Sok z 1 cytryny
Szczypta soli
Ponadto do dekoracji – rodzynki i skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek orzechowy na waflu

  • 1. : masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 żółtku, ucierać. Gdy masa jest utarta dodawać porcjami składniki sypnie – mąkę, zmielone orzechy włoskie, ½ cukru waniliowego, wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Masę wyłożyć na wafel. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier puder(1/2 szklanki) z ½ cukru waniliowego, wymieszać, wyłożyć na masę na waflu, udekorować połówkami orzechów, skórką pomarańczową i rodzynkami. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika(u mnie temp. 170 stopni) i piec około 30 minut. Po upieczeniu – można jeszcze dowolnie udekorować mazurek.

Porady

1.mazurek można dowolnie udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciciasto świąteczne

Komentarze

Podobne przepisy

mazurek orzechowy

Dodane przez: anet

mazurek orzechowy

uwielbiam piec ciasta, a to szczególnie...

kokosanki na waflu

Dodane przez: klementynka

złote kokosanki na waflu

Kokosanki to wypiek idealny na...

Dodane przez: mariwanna

Mazurek orzechowy

Mój eksperymentalny, wymyślony...

Mazurek makowy w waflu

Dodane przez: PolskaGotuje

Mazurek makowy w waflu

Zapomniany przepis mojej mamy,...

image-1cqsbxk

Dodane przez: Magster

MAZUREK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY

Kruche ciasto a na nim warstwa...

Mazurek orzechowy z bezą

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Mazurek orzechowy z bezą

Mazurki to specjalność kuchni polskiej....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE