Batoniki proteinowe z ciecierzycą

0 (0 ocen)

Batoniki powstały z myślą o moim mężu maratończyku. Świetnie uzupełniają energię po ciężkim treningu i są świetnym źródłem białka. Bez laktozy, bez glutenu, bez cukru za to z całą górą smaku!

Składniki:

  • 200g suchej ciecierzycy
    łyżeczka sody oczyszczonej
    2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
    szklanka wiórków kokosowych
    ½ szklanki pestek słonecznika
    ½ szklanki jagód goji
    20 szt. daktyli
    6-7 łyżek płynnego oleju kokosowego
    dosładzacz (stewia/fruktoza/melasa) do smaku

Batoniki proteinowe z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Batoniki proteinowe z ciecierzycą 1. Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i blendujemy na gładko.
  • Batoniki proteinowe z ciecierzycą 2. Daktyle drobno siekamy. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, pestki słonecznika, daktyle i jagody goji.
  • Batoniki proteinowe z ciecierzycą 3. Podgrzewamy nieco olej kokosowy aż stanie się płynny. Dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku słodkości wg własnego gustu. Całość dokładnie mieszamy.
  • Batoniki proteinowe z ciecierzycą 4. Formę 25X25cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w 190 stopniach C przez 20 minut. Tniemy na batoniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy