Barszcz Ukraiński

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Bardzo pożywna zupa, idealna na chłodne wieczory.

  • 12 godz.

Składniki:

  • 5 łyżek fasoli Piękny Jaś, 2 listki laurowe, 1 ząbek czosnku, 3 średnie buraki, 3 skrzydła z kurczaka, włoszczyzna, 1/2 cebuli, 2 ziemniaki, 3 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki soku z cytryny, śmietana 18%, sól, pieprz

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać 1 1/2 szklanki wody i odstawić na noc. Następnego dnia posolić i ugotować do miękkości z dodatkiem czosnku oraz liści laurowych. (Jeśli jest to konieczne, można dolać wody podczas gotowania). Odstawić.
  • 2. Buraki zawinąć w folię spożywczą i piec ok 1 godz w temp. 200st C (dzięki temu nie stracą intensywnego koloru). Po upieczeniu, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić
  • 3. Z kurczaka i włoszczyzny przygotować wywar. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki. Zagotować i dodać uprzednio ugotowaną fasolę wraz z jej wywarem. Po 10-15 min dodać starte buraki, posiekaną natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy