Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalać 1 1/2 szklanki wody i odstawić na noc. Następnego dnia posolić i ugotować do miękkości z dodatkiem czosnku oraz liści laurowych. (Jeśli jest to konieczne, można dolać wody podczas gotowania). Odstawić.
2.Buraki zawinąć w folię spożywczą i piec ok 1 godz w temp. 200st C (dzięki temu nie stracą intensywnego koloru). Po upieczeniu, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić
3.Z kurczaka i włoszczyzny przygotować wywar. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki. Zagotować i dodać uprzednio ugotowaną fasolę wraz z jej wywarem. Po 10-15 min dodać starte buraki, posiekaną natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną. Smacznego!
Komentarze