Babka ziemniaczana z brokułami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

i sosem z kwaśnej śmietany

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ugotowane ziemniaki: 1 kilogram
    - brokuły HORTEX: 400 gramów
    - Jajko: 3 sztuki
    - pieczarki: 300 gramów
    - cebula: 300 gramów
    - boczek wędzony plastry: 200 gramów
    - kwaśna śmietana: 200 gramów
    - Rukola Fit&Easy: 1 opakowanie
    - olej: 2 łyżki
    - pietruszka zielona: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 łyżeczka
    - papier Saga do wyłożenia formy: 1 opakowanie

Babka ziemniaczana z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy żółtka, połowę cebuli pokrojoną w kostkę, przyprawy. Masę dobrze mieszamy, następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.
  • 2. Formę wykładamy papierem do pieczenia Saga.
  • Brokuły Hortex 3. Wlewamy połowę masy ziemniaczanej, w środek masy wkładamy rozmrożone brokuły Hortex i przykrywamy pozostała częścią masy. Na wierzch babki układamy plastry boczku. Pieczemy w temp 180 st ok. 40 min.
  • Rukola Fit&Easy 4. Pieczarki smażymy z cebulą przyprawiamy i posypujemy zieloną pietruszką.
    Plastry babki podajemy z pieczarkami, kwaśną śmietaną i rukolą Fit&Easy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy