Babka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis ten dostałam od mojej mamy. Bardzo często nam piekła. Teraz ja piekę dla swojej rodziny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 12 dużych ziemniaków
    30 dkg wędzonego boczku
    1 cebula
    3 jajka
    25 dkg sera białego
    mąka
    sól. pieprz
    tłuszcz do formy

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać , zetrzeć na tartce jak na placki ziemniaczane. Odcedzić na sitku, skrobię pozostałą na dnie dodać do ziemniaków a wodę wylać. Boczek pokroić w kostkę usmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku, razem usmażyć. Do odciśniętych ziemniaków dodać boczek, ser, jajko, pieprz oraz sól do smaku. Natomiast mąki dodać tyle aby ciasto była gęste. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą . Wyłożyć masę ziemniaczaną i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu można jeść ze skwarkami , śmietaną, różnego rodzaju sosami i surówkami.

Porady

Najlepiej smakuje z sosem pieczarkowym.

Komentarze

Podobne przepisy