Babka piaskowo-orzechowa

0 (0 ocen)

  • 55 min

Klasyczna babka prosta i gwarancja że wyjdzie. Pyszna,puszysta i soczysta babka nie tylko wielkanocna.

  • 55 min

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    4 duże jajka
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/2 szklanki mielonych orzechów

    dodatkowo:
    tłuszcz do wysmarowania formy
    2 łyżki bułki tartej

    cukier puder do udekorowania upieczonej babki.

Babka piaskowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka piaskowo-orzechowa 1. Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż uzyskamy puszystą masę. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do miksowanych jajek. Roztopioną margarynę stopniowo dodajemy do ciasta. Na sam koniec 1/2 szklanki mielonych orzechów.
    Formę mocno i dokładnie natłuścić i obsypać bułką tartą.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., grzanie góra/dół
    Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.50 min. W ostatnich 10-15 min włączam termoobieg.

    Upieczona babkę można po ostudzeniu udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową ( proponuje przepis: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakao-gorzkie-pewna), lub lukrem.

Porady

Zamiast orzechów można użyć prażonych migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy