REKLAMA

Babka piaskowo-migdałowa

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 63 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Babka dwóch smaków – dobrze wyrośnięta, puszysta i smaczna. Polana białym lukrem – pięknie się prezentuje na stole. Idealna do kawy i herbaty.

opublikowany: 14.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    10 dag stopionego masła
    2 łyżki mielonych migdałów
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki tortowej, przesianej(pojemność szklanki 220 ml)
    Sól do smaku
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    Tłuszcz do formy
    Lukier:
    ¾ szklanki cukru pudru + sok z cytryny
    Kilka połówek migdałów do ozdoby
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać sól do smaku, cukier puder i ubić na białą, sztywną masę. Mąki, proszek do pieczenia, zmielone migdały – wymieszać, porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Na koniec dodać stopione masło porcjami, wymieszać. Formę z kominem natłuścić, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 45 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Utrzeć gęsty lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polać wystudzone ciasto, udekorować połówkami migdałów.

Porady

1. do ciasta można dodać drobny cukier do wypieków zamiast cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Piaskowo-marmurkowa babka.

Pyszna i puszysta.

kategoria: Ciasta babki babka piaskowa Desery opublikowany: 01.01.2014 | wyświetlono: 1585 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: bienpyt

Babka migdałowa

Mocno migdałowa babka, prosta w wykonaniu. Uroku i smaku ciastu dodaje polewa czekoladowa oraz połówki migdałów.

kategoria: Ciasta opublikowany: 17.02.2019 | wyświetlono: 286 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: LucyG LucyG

Babka piaskowo-orzechowa

Klasyczna babka prosta i gwarancja że wyjdzie. Pyszna,puszysta i soczysta babka nie tylko wielkanocna.

kategoria: Desery opublikowany: 26.01.2014 | wyświetlono: 807 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE