Babka piaskowo-migdałowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka dwóch smaków – dobrze wyrośnięta, puszysta i smaczna. Polana białym lukrem – pięknie się prezentuje na stole. Idealna do kawy i herbaty.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    10 dag stopionego masła
    2 łyżki mielonych migdałów
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki tortowej, przesianej(pojemność szklanki 220 ml)
    Sól do smaku
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    Tłuszcz do formy
    Lukier:
    ¾ szklanki cukru pudru + sok z cytryny
    Kilka połówek migdałów do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka piaskowa

Babka piaskowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać sól do smaku, cukier puder i ubić na białą, sztywną masę. Mąki, proszek do pieczenia, zmielone migdały – wymieszać, porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Na koniec dodać stopione masło porcjami, wymieszać. Formę z kominem natłuścić, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 45 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Utrzeć gęsty lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polać wystudzone ciasto, udekorować połówkami migdałów.

Porady

1. do ciasta można dodać drobny cukier do wypieków zamiast cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować