Babka majonezowa z dynią i rabarbarem

0 (0 ocen)

Niezbyt skomplikowane ciasto, jednak bardzo efektowne - i smakowo, i wizualnie. Babka jest wilgotna i pulchna, z dodatkiem wiórków kokosowych, które świetnie komponują się z kwaśnym rabarbarem oraz nieco mdłą dynią.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki cukru
    2 szklanki majonezu 76,1% tłuszczu
    1 szklanka oleju
    6 jajek
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)

    Dodatkowo:
    400 g miąższu dyni
    250 g rabarbaru

Babka majonezowa z dynią i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka majonezowa z dynią i rabarbarem 1. Składniki przeznaczone na ciasto utrzeć. Masę przełożyć do formy (42 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Babka majonezowa z dynią i rabarbarem 2. Dynię i rabarbar pokroić w małą kostkę. Rozdrobnione składniki wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.
  • Babka majonezowa z dynią i rabarbarem 3. Piec około 80 min (180 st. C).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy