BABKA KAJMAKOWA
Składniki:
- puszka masy kajmakowej 400 g
5 jajek
180 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
sok z 1 cytryny
Babka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Masę kajmakową i masło włożyć do rondla i na małym ogniu podgrzewać do połączenia się obu składników.
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno ,dodać cukier i żółtka nadal miksując.
Do piany z białek stopniowo dodać przestudzoną masę kajmakową , a następnie po łyżce mąki.
Wlać do formy i piec w temperaturze 180 C przez 50 min.
-
2.
Resztę masy kajmakowej (100 g) podgrzać z 4 łyżeczkami mleka do połączenia się składników i polać ostudzoną babkę
Komentarze