BABKA KAJMAKOWA

0 (0 ocen)

  • 2 min

na każdą okazję.

  • 2 min

Składniki:

  • puszka masy kajmakowej 400 g
    5 jajek
    180 g mąki
    100 g mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g masła
    sok z 1 cytryny

Babka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka kajmakowa 1. Masę kajmakową i masło włożyć do rondla i na małym ogniu podgrzewać do połączenia się obu składników.

    Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać.

    Żółtka oddzielić od białek.

    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno ,dodać cukier i żółtka nadal miksując.

    Do piany z białek stopniowo dodać przestudzoną masę kajmakową , a następnie po łyżce mąki.

    Wlać do formy i piec w temperaturze 180 C przez 50 min.
  • gotowa do zjedzenia 2. Resztę masy kajmakowej (100 g) podgrzać z 4 łyżeczkami mleka do połączenia się składników i polać ostudzoną babkę

Komentarze

Podobne przepisy