Babka czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gorzka czekolada nadaje tej babce wspaniały smak i aromat!

  • 30 min

Składniki:

  • Forma z kominem
    Składniki:
    130g gorzkiej czekolady
    100g masła
    150g cukru
    250g mąki
    1/3 szklanki oleju
    3 jajka
    3 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej

    Polewa:
    100g czekolady
    2 łyżki mleka
    1 łyżka masła

Babka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztopić z mlekiem i olejem w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, gdy składniki się połączą wlewać partiami chłodną czekoladę. Na koniec wsypać mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą, chwilkę ucierać razem do powstania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto przelać do blaszki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Polewa: Czekoladę rozpuścić z mlekiem i masłem w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Polewą udekorować zimną babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy