Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszna babka, po raz pierwszy zrobiona w zeszłą Wielkanoc

  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 200 gramów
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - mąka ziemniaczana: 120 gramów
    - maslo miekkie: 250 gramów
    - cytryna: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier puder na lukier: 250 gramów
    - sok z cytryny - lukier: 0.5 szklanki

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrem na jednolitą masę, dodać wymieszane mąki i proszek do pieczenia. W rondelku rozpuścić masło i dodać ostudzone pod koniec mieszania składników. Wycisnąć sok z cytryn a także zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę z jednej z nich. Dodać do ciasta po czym dokładnie wypieszczać do uzyskania gładkiej masy. Piec w temperaturze 180 o C przez ok. 50 minut. Aby otrzymać lukier należy cukier puder i sok z cytryny utrzeć na gęstą masę. Po ostudzenia ciasta polać lukrem, aby uzyskać lepszy efekt można ciasto ponakłuwać wtedy lukier wpłynie do wnętrza ciasta dając wyśmienity smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy