Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwa w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki przennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    2 łyżki octu
    Na lukier :
    Cytryna
    Cukier puder

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijam do miski dodaję cukier i ubijam do konsystencji śmietany. Następnie dosypujemę mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dolewam olej cały czas mieszam i na koniec dodaję ocet.
    Piekę ok. 40 w 180 stopniach do suchego patyczka.
  • 2. Upieczoną babkę jeszcze ciepłą polewam lukrem.
  • 3. Wykonanie lukru :
    Sok z jednej cytryny zmieszałam z cukrem pudrem, dodałam go tyle aby lukier był gesty.

Porady

Z tego przepisu można wykonać małe babeczki (mafinki).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy