Babeczki sernikowe z jeżyną

0 (0 ocen)

  • 50 min

babeczki - na zewnątrz ciasto kruche a w środku kryje się masa sernikowa, dodatkowo dodałam sezonowe owoce - jeżyny. Pyszny deser :) Polecam sprawdzony przepis!

  • 50 min

Składniki:



  • ciasto kruche :

    masło 100 gram
    żółtko jaja 2 sztuki
    mąka 1,5 szklanki
    lodowata woda 2 łyżki

    środek babeczek :

    twaróg trzykrotnie zmielony 250 gram
    cukier puder 3 łyżki
    mąka pszenna 1,5 łyżki
    śmietana kremówka 125 ml.
    jajka 2 sztuki


    dodatkowo jeżyny

Babeczki sernikowe z jeżyną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kruche babeczki:
    Masło posiekać z mąką dodać żółtka oraz lodowatą wodę, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce

  • 2. Foremki wylepiać ciastem, podpiec 8 minut w 180 stopniach.
  • 3. Środek babeczek :
    przełożyć do miski twaróg, dodać cukier, jajka, wlać śmietanę, wsypać mąkę, wymieszać tylko do połączenia sie składników.
    na podpieczone babeczki wlewać masę serową i ponownie piec w 160 stopniach 25-30 minut
  • 4. po upieczeniu schłodzić w lodówce, udekorować jeżynami.

Komentarze

Podobne przepisy