Baba z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

ucierana baba wielkanocna

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 5 jajek,
    22 dkg cukru pudru,
    180 ml śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    220 g margaryny,
    ok 40 dkg mąki,
    ok 40 g maku sypkiego,

Baba z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ucieramy margarynę z połową cukru pudru,pod koniec ucierania dodajemy po jednym żółtku; następnie dolewamy śmietanę; ubijamy białka z resztą cukru, dodajemy do masy. mieszamy łyżką bądź trzepaczką. do całości wsypujemy stopniowo mąkę z sodą i proszkiem. Z przygotowanej masy odlewamy ok 1/3 porcji, dodajemy do nie mak. 3/4 białego ciasta wlewamy do formy, na wierzch wykładamy masę z makiem. Pieczemy ok 50 min. w 180-200stop. góra-dół

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy