Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

0 (0 ocen)

Niesamowicie prosty sposób na przygotowanie kurczaka.Aromatyczne,soczyste i rozpływające się w ustach filety,otulone bekonem i pachnące ziołami.A cały smak zamyka "kieliszek" wina.

Składniki:

  • 3 małe filety z kurczaka
    6 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
    przyprawa do steków
    1/2 szklanki wina białego
    1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
    2 ząbki czosnku
    świeży koperek,tymianek lub szałwia
    krem balsamiczny
    oliwa
    sól

Aromatyczny kurczak otulony boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i kroimy na pół.Moje były na prawdę małe,więc wystarczyło przekroić je na 2 części.Filety oprószamy tymiankiem,solą i przyprawą do steków.Odstawiamy na godzinę do lodówki.Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku.Do środka pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku,koperku lub szałwii.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy tyle oliwy,aby przykryła dno patelni.Smażymy filety z każdej strony,aż się zrumienią.Wlewamy wino,potrząsamy patelnią i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.Gotujemy chwilę,aż wino odparuje.W międzyczasie przewracamy filety na drugą stronę.Kiedy czosnek zacznie się rumienić oznacza to,że wino odparowało i nasze danie jest gotowe.Podajemy z ziemniakami lub ryżem.Świetnie komponuje się z kremem balsamicznym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy