A' la jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
1)Oddzielamy żółtka od białek.
2) Białka ubijamy z cukrem.
3) Do ubitych białek dodać żółtka.
4) Do masy dodawać przesianą mąkę, kartoflankę i proszek do pieczenia.
5) Dodać modę i wymieszać.
6) Piec ok. 25 min. w temp. 180 stopni.
2.CZĘŚĆ JABŁKOWA:
1) Rozpuścić galaretki.
2) Gdy galaretki będą tężeć dodać mus.
3) Galaretkę zmieszaną z jabłkami wylać na blaszkę.
3.CZĘŚĆ PIANKOWA:
1) Ubić śnieżki.
2) Do śnieżek dodać jogurt naturalny.
3) Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny lub kwasek.
Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i po ostygnięciu wlać do masy śnieżkowej.
4)Wylać na blaszkę.
4.GÓRNA CZERWONA WARSTWA:
1) Rozpuścić galaretki.
2) Wlać na blaszkę.
3) Wstawić w chłodne miejsce.
Komentarze