A' la jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 35 min

Łatwy,pyszny- rozpływający się w ustach.

  • 35 min

Składniki:

  • biszkopt:
    *4 jajka
    *1 szklanka cukru
    * 0,5 szklanki mąki
    * 0,5 szklanki kartoflanki
    * płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    * 2 łyżki wody

    jabłkowa część:
    *1 l musu jabłkowego
    * 2 żółte galaretki

    część pankowa:
    *2 śnieżki na mleku
    * jogurt naturalny (300-400 ml)
    * cukier waniliowy
    * troszkę soku z cytryny (lub kwasku cytrynowego)
    * 3 łyżki żelatyny w proszku

    góra:
    * 2 czerwone galaretki

A' la jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    1)Oddzielamy żółtka od białek.
    2) Białka ubijamy z cukrem.
    3) Do ubitych białek dodać żółtka.
    4) Do masy dodawać przesianą mąkę, kartoflankę i proszek do pieczenia.
    5) Dodać modę i wymieszać.
    6) Piec ok. 25 min. w temp. 180 stopni.
  • 2. CZĘŚĆ JABŁKOWA:

    1) Rozpuścić galaretki.
    2) Gdy galaretki będą tężeć dodać mus.
    3) Galaretkę zmieszaną z jabłkami wylać na blaszkę.
  • 3. CZĘŚĆ PIANKOWA:

    1) Ubić śnieżki.
    2) Do śnieżek dodać jogurt naturalny.
    3) Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny lub kwasek.
    Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i po ostygnięciu wlać do masy śnieżkowej.
    4)Wylać na blaszkę.
  • 4. GÓRNA CZERWONA WARSTWA:
    1) Rozpuścić galaretki.
    2) Wlać na blaszkę.
    3) Wstawić w chłodne miejsce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy