Zupa porowo czosnkowa z topionym serkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dla miłośników wyrazistych smaków. Przepis wymyślony w ramach eksperymentów w kuchni.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pory (duże): 3 sztuki
    - ziemniaki (średniej wielkości): 2 sztuki
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - czosnek: 12 ząbków
    - serek topiony (śmietankowy): 2 sztuki
    - bulion drobiowy ((może być z kostki lub bulionetka)): 1.5 litra
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - grzanki czosnkowe (lub ziołowe): 1 opakowanie
    - oliwa do smażenia: 3 łyżki
    - sól, pieprz (biały i czarny): 1 łyżeczka

Zupa porowo czosnkowa z topionym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Porowo czosnkowa z serkiem topionym 1. Obrać i posiekać cebulę, czosnek i por. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa przesmażyć na oleju, dodać bulion, gotować do miękkości. Zupę odcedzić, przestudzić, zmiksować wyjęte warzywa, ponownie połączyć z płynem, rozmieszać trzepaczką. Jeśli będzie zbyt gęsta dolać wody. Wrzucić serek topiony, gotować na małym ogniu aż się rozpuści, dokładnie mieszając. Doprawić solą białym i czarnym pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny. Podawać z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy