1.Do garnka wrzucić por, obrany seler i pietruszkę w całości, dodać marchew pokrojoną w plasterki oraz 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczkę jarzynki, zalać to wszystko 1,5 litra wody i postawić na gazie dołożyć żeberka podzielone na porcje takie po jednej kosteczce i pod przykryciem zagotować teraz dodać ziemniaki obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę i wszystko gotować do miękkości warzyw w trakcie gotowania do garnka dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zrumienioną na 1 łyżce masła. Ogórki zetrzeć na drobnych oczkach tarki i razem z sokiem przesmażyć na pozostałym maśle, dodać do garnka dopiero wtedy kiedy warzywa będą miękkie po dodaniu ogórków dodać kiełbasę pokrojoną w mniejsze kawałeczki i całość chwilę razem pogotować na koniec zabielić śmietaną wymieszaną z niewielką ilością wody i mąką, zupę doprawić posiekanym drobno czosnkiem i pieprzem ziołowym ewentualnie solą przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Komentarze