Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

Pyszna i rozgrzewająca zupa na zimowe dni

Składniki:

  • 1 marchew
    1 pietruszka
    1/4 selera
    około 10 cm białej części pora
    10 ziemniaków
    5 kiszonych ogórków
    1 cebula
    2 łyżki masła
    2 pętka dobrej cienkiej kiełbasy
    30 dag wędzonych żeberek
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka mąki pszennej

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucić por, obrany seler i pietruszkę w całości, dodać marchew pokrojoną w plasterki oraz 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczkę jarzynki, zalać to wszystko 1,5 litra wody i postawić na gazie dołożyć żeberka podzielone na porcje takie po jednej kosteczce i pod przykryciem zagotować teraz dodać ziemniaki obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę i wszystko gotować do miękkości warzyw w trakcie gotowania do garnka dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zrumienioną na 1 łyżce masła. Ogórki zetrzeć na drobnych oczkach tarki i razem z sokiem przesmażyć na pozostałym maśle, dodać do garnka dopiero wtedy kiedy warzywa będą miękkie po dodaniu ogórków dodać kiełbasę pokrojoną w mniejsze kawałeczki i całość chwilę razem pogotować na koniec zabielić śmietaną wymieszaną z niewielką ilością wody i mąką, zupę doprawić posiekanym drobno czosnkiem i pieprzem ziołowym ewentualnie solą przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy