Zupa meksykańska z mięsem mielonym i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pikantna, rozgrzewająca i syta zupka z mięsem mielonym i warzywami. Pyszna, polecam.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone z łopatki
    - papryka czerwona
    - por
    - marchew
    - 4 kartofle
    - puszka pomidorów krojonych
    - kartonik passaty pomidorowej
    - mała puszka kukurydzy
    - puszka fasoli białej i fioletowej
    - pieczarki
    - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do chilli con carne

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przerzucam do garnka i smażę z przyprawami: pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany i troszkę soli. Na patelni podsmażam lekko pieczarki i marchew w plasterki. Przerzucam je mięsa. Wlewam do garnka litr bulionu, wrzucam 3 liście laurowe i ziele angielskie. Kartofle pokrojone w różnej wielkości kostki dorzucam do garnka. W międzyczasie na patelni podsmażam lekko paprykę i por w paski. Dorzucam do mięsa razem z fasolami. Jak kartofle robią się miękkie wrzucam pomidory i passatę. Doprawiam jeszcze pieprzem, ewentualnie solą, przyprawą do chilli con carne i papryką słodką. Na sam koniec dorzucam puszeczkę kukurydzy. Zagotować chwilę i gotowe

Porady

Idealnie do niej pasuje podpieczona w piekarniku bagietka czosnkowa.

Komentarze

Podobne przepisy