Sernik dyniowy

0 (0 ocen)

Słoneczny, kremowy i delikatny w smaku sernik. Słodki dzięki mleczku, kolor zawdzięcza dyni. Można upiec na kruchym spodzie, ja użyłam ciasteczek.

Składniki:


  • Spód:
    200g ciasteczek owsianych
    50 g masła
    Masa serowa:
    100 ml śmietany 30%
    300 g upieczonej dyni
    800 g twarogu zmielonego
    5 jajek
    400 g mleka skondensowanego słodzonego
    3 płaski łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na spód: zmielić ciasteczka w rozdrabniaczu i zmieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć formę (średnica 21cm) papierem, wsypać okruchy ciasteczkowe i wyrównać. Wstawić do lodówki.

    Dynię zmiksować ze śmietanką.

    Ser wrzucić do miski, dodać jajka, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną.

    Dołożyć puree z dyni ze śmietanką, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie ubijać. Masę wlać do formy na schłodzony spód.

    Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175stopni. Pod spód wstawić blachę, wlać na nią szklankę wrzątku (forma nie stoi w wodzie). Piec 20 minut. po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec godzinę. Wystudzić w piekarniku. Schłodzić całą noc w lodówce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy