Roladka z kurczaka z pesto i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moja interpretacja włoskich smaków

  • 50 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    3 plasterki szynki parmeńskiej
    łyżka pesto z suszonych pomidorów
    0,5 kulki mozzarelli
    sół
    pieprz
    łyżka oleju

Roladka z kurczaka z pesto i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka nacinamy wzdłóż aby zwiększyć jego powierzchnię (robimy tzw motylka). Rozbijamy go tłuczkiem na cienki płat. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na filet równomiernie rozprowadzamy łyżkę pesto i rozkładamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Całość zwijamy w roladkę i dokładnie owijamy szynką parmeńską.
  • 3. Na rozgrzany olej kładziemy roladkę i smażymy z każdej strony 3 min. Następnie roladkę przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 min.

Porady

Idealnym dodatkiem do roladki będą grillowane szparagi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy