Potrawka z sarniny

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 12 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Porwaliśmy się na dziczyznę. W przepisie jest galaretka porzeczkowa. Takiej nie mieliśmy, więc wykorzystaliśmy czarne porzeczki w syropie i zrobiliśmy domowym sposobem.

  • 12 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Marynata : 1 cytryna
    50 ml wody
    50 ml czeronego wina
    1 cebula
    marchewka
    pietruszka
    seler
    2 liście laurowe
    20 ziaren pieprzu
    750 g udźca sarny
    150 g masła
    30 g masła
    1 pełna łyżka mąki
    250 ml rosołu
    100 g galaretki porzeczkowej

Potrawka z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z sarniny 1. Marynata z jarzynami : Wycisnąłem sok z cytryny, dodałem wodę, wino i pokrojone w cienkie talarki jarzyny i korzenie. Zagotowałem, polałem mięso. Marynowałem 2 dni.
    Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem pod przykryciem, aż mięso zmiękło i zrumieniło się. Wyjąłem. Do powstałego sosu dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem rosołem, przetarłem przez sito, zagotowałem, dodałem galaretkę porzeczkową, doprawiłem. Sarninę pokroiłem na równe kawałki, włożyłem do sosu, zagotowałem. Wyłożyłem na półmisek, dodałem sos porzeczkowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy