Porwaliśmy się na dziczyznę. W przepisie jest galaretka porzeczkowa. Takiej nie mieliśmy, więc wykorzystaliśmy czarne porzeczki w syropie i zrobiliśmy domowym sposobem.
12 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Marynata : 1 cytryna
50 ml wody
50 ml czeronego wina
1 cebula
marchewka
pietruszka
seler
2 liście laurowe
20 ziaren pieprzu
750 g udźca sarny
150 g masła
30 g masła
1 pełna łyżka mąki
250 ml rosołu
100 g galaretki porzeczkowej
Potrawka z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata z jarzynami : Wycisnąłem sok z cytryny, dodałem wodę, wino i pokrojone w cienkie talarki jarzyny i korzenie. Zagotowałem, polałem mięso. Marynowałem 2 dni.
Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem pod przykryciem, aż mięso zmiękło i zrumieniło się. Wyjąłem. Do powstałego sosu dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem rosołem, przetarłem przez sito, zagotowałem, dodałem galaretkę porzeczkową, doprawiłem. Sarninę pokroiłem na równe kawałki, włożyłem do sosu, zagotowałem. Wyłożyłem na półmisek, dodałem sos porzeczkowy.
Komentarze