POLEWA

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wypróbowałam mnóstwo różnych przepisów na polewy jedne bardziej drugie mniej mi odpowiadały, według mnie najgorsze co może być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch powodujący rozwarstwianie polewy. Metodą prób i błędów stworzyłam własną, która zawsze się udaje. Zachęcam do wypróbowania.

  • 10 min

Składniki:

  • Szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    200 g kostka masła
    *2 żółtka
    4 łyżki mleka

Polewa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • POLEWA 1. W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować **na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.

Porady

*Żółtka nie są konieczne ale dzięki nim polewa będzie lśniąca. **Jeżeli gotujemy polewę na dużym ogniu mogą powstać grudki, wtedy należy gotową polewę przetrzeć przez sitko. Jeżeli polewa stwardnieje należy ją wstawić w misce do gorącej wody parę razy zamieszać i polewa ponownie będzie miała idealną konsystencję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy