Placuszki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne placuszki z cukinii. Świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag oczyszczonej cukinii
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    8 - 10 łyżek mąki
    olej do smażenia

Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z cukinii 1. Cukinię myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż i wyjmujemy pestki. Następnie ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Następnie przekładamy na cedzak i odsączamy z płynu.
    Odsączoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajka i mąkę, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy zgrabne placuszki.
    Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy