Placki ziemniaczane z fasolką szparagową i koprem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepyszne placuszki z młodych ziemniaków z dodatkiem fasolki szparagowej i koperku. Polecam przepis.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    200 g fasolki szparagowej,
    2-3 łyżki mąki,
    2 jajka,
    Sól i pieprz do smaku,
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    mały pęczek koperku.

Placki ziemniaczane z fasolką szparagową i koprem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kroimy na mniejsze kawałki.

    Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.

    Odsączamy z nadmiaru wody.
    Koperek szatkujemy.

    Do ziemniaków dodajemy fasolkę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy.

    Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
    Wykładamy łyżką ciasto formując zgrabne placuszki.

    Smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Podajemy z ulubionymi sosami.


    Smacznego ;)

Porady

Możemy rówież użyć mrożonej fasolki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy