Pierś z kurczaka w sosie chrzanowo-żurawinowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wymyśliłam to gdy chciałam zrobić błyskawicznie pyszny obiad

  • 20 min

Składniki:

  • Pierś z kurczaka (spora)
    Śmietana 30% 200 ml
    3 łyżeczki chrzanu tartego
    2 łyżki suszonej żurawiny
    Przyprawy: Rozmaryn, pieprz biały, pieprz zielony, pieprz czerwony, gałka muszkatołowa, sól
    3 łyżki płatków owsianych

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowo-żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś przekrawamy wzdłuż na pół po czym marynujemy w odrobinie gałki i pieprzach, solimy lekko i obsmażamy na lekko tylko nasmarowanej oliwą lub olejem patelni z obu stron. Dodajemy rozmaryn, zalewamy śmietanką, dodajemy żurawinę i chrzan, powinno się szybko zredukować. Przygotowujemy posypkę: płatki prażymy na suchej patelni do zbrązowienia, lekko solimy. Podajemy z ryżem.

Porady

Podaje z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy