5 dag drożdży
łyżeczka cukru
250 ml kwaśnej śmietany
4 szkl. mąki
1-2 łyżeczki soli
150 g margaryny/masła
150 g smalcu
+ 1 jajko do smarowania przed pieczeniem
parówki
żółty ser w plastrach
Paszteciki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże w kubku łyżką rozgnieść z cukrem.
Mąkę wymieszać z solą i posiekać z tłuszczem jak najdokładniej.
Drożdże wymieszać ze śmietaną i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić do wyrośnięcia (ok.30 min), przykryć ściereczką.
Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, kroić w kwadraty, na to plasterek sera i pół parówki przeciętej na końcach aby się ładnie wywijała podczas pieczenia. Zawinąć jak na zdjęciu lub dowolnie. Posmarować rozmąconym jajkiem i można od razu piec - do zrumienienia w temp.180°C
Porady
Takie paszteciki można zrobić również z gotowego ciasta francuskiego.
Komentarze