Orientalny krem z buraków

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna zupka łącząca tradycyjny polski smak z nutą orientu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 duże buraki
    puszka mleka kokosowego 400 ml
    litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 papryczka chilli
    2 ząbki czosnku
    2 cm korzenia imbiru
    łyżka oleju kokosowego
    jogurt grecki
    szczypior
    opcjonalnie- ziemniaki gotowane w mundurkach

Orientalny krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraki wyszorować, zawinąć w folię i piec w piekarniku przez 60 min w 180 stopniach. Upieczone obrac i pokroić w kostkę.
    2. Czosnek, imbir, chilli posiekać i przesmażyć na łyżce oleju, po 3 minutach dołożyć buraki. Razem smażyć ok 5 minut.
    3. Wlać bulion i mleko kokosowe, zagotować.
    4. Zblendować całość i gotować jeszcze ok 15-20 min
    5. Podawać z łyżką jogurtu greckiego, posypane szczypiorem. Opcjonalnie można dodać ziemniaki ugotowane w mundurkach

Porady

Buraki można upiec wcześniej, np. przy okazji pieczenia ciasta. Bulion warzywny to opcja wegańska.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy