Makowiec krucho-drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis na ten makowiec jest wykorzystywany w każde święto to już tradycja

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 500 g mąki
    - 2 jajka
    - 1 zółtko
    - 2 łyżki śmietany
    - 200 g tłuszczu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 50 g drożdży
    - szczypta soli
    - puszka masy makowej

Makowiec krucho-drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić ciasto(drożdże utrzeć ze śmietaną ) podzielić je na 2 lub 3 części, rozwałkować, nałożyć masę makową, zwinąć ułożyć na blasze. Gdy podrośnie upiec ( 45min).

Porady

Masę makową można wykonać samemu choć polecam z puszki jest wilgotniejsza i oszczędza się sporo czasu :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy