Makaron - łazanki

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

na zapas

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki poznańskiej
    6 jaj
    7 łyżek zimnej wody

Makaron - łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, zrobić dolinkę roztrzepać w niej jajka z wodą, następnie wymieszać z mąką i zarobić ciasto, tak aby wyszło szkliste i gładkie.
  • image-20ga47w 2. Rozwałkować cienko pokroić w 2 cm paseczki, a następnie te paseczki na kwadraciki. Z tych samych proporcji robię makaron nitki. Rozłożyć na stolicy pozostawić na 2 - 3 dni do wysuszenia.

Porady

Łazanki przechowuję w pojemniku po lizakach, mogą długo siedzieć, a makaron nitki w płaskich plastikowych pojemnikach do przechowywania żywności - nie łamie się, jest taki jak świeży.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy