Właściwie przepis jest na oryginalną marynatę bo wiadomo, że pieczony kurczak to żadne odkrycie kulinarne ale z tą marynatą smakuje cudownie i odmiennie :)
Składniki:
4 udka z kurczaka
marynata :
1 łyżka musztardy Dijon lub innej ostrzejszej
1 łyżka łagodnego ketchupu
3 duże ząbki przeciśniętego czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki półwytrawnego wina białego
Kurczak w winnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zrobić marynatę, będzie dość gęsta. Kawałki kurczaka, u mnie udka obtoczyć w marynacie i odłożyć do głębszego naczynia, zalać tym co zostało i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 – 3 godziny.
Piec w piekarniku w 170 stopniach ok. 1 godziny często podlewając rozwodnioną pozostałą częścią marynaty.
Od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika i aby nie przypalić powstałego sosu należy uzupełniać wodą.
Komentarze