Kurczak w winnej marynacie

0 (0 ocen)

Właściwie przepis jest na oryginalną marynatę bo wiadomo, że pieczony kurczak to żadne odkrycie kulinarne ale z tą marynatą smakuje cudownie i odmiennie :)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    marynata :
    1 łyżka musztardy Dijon lub innej ostrzejszej
    1 łyżka łagodnego ketchupu
    3 duże ząbki przeciśniętego czosnku
    3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka cukru
    sól i pieprz do smaku
    1/2 szklanki półwytrawnego wina białego

Kurczak w winnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1q6243j 1. Z podanych składników zrobić marynatę, będzie dość gęsta. Kawałki kurczaka, u mnie udka obtoczyć w marynacie i odłożyć do głębszego naczynia, zalać tym co zostało i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 – 3 godziny.

    Piec w piekarniku w 170 stopniach ok. 1 godziny często podlewając rozwodnioną pozostałą częścią marynaty.

    Od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika i aby nie przypalić powstałego sosu należy uzupełniać wodą.

    Smacznego !!

Komentarze

Podobne przepisy